השתלת עצם

אחד האתגרים בתחום השתלות שיניים הוא מציאת עצם בצפיפות גבוהה ובעובי והנוקשות המתאימים על מנת להעניק אחיזה איתנה לשתל ולעמוד בעומסים שייווצרו עליו בהמשך בפעולות מימיקה, לעיסה ותנועתיות של הפנים.

 

השתלות שיניים מגיעות לאחר אובדן שיניים טבעיות, הן בשל חולי מתמשך וחוסר יכולת להציל את השן הקיימת והן בשל שברים, סדקים ופגמים שנולדו בעת אירוע טראומטי. ללא קשר לסיבת אובדן השיניים הטבעיות, על מנת לפנות בפה מקום לשיניים חדשות בתהליך השתלה מתקדם יש לחלץ את השן הטבעית ומה שנותר ממנה מן החניכיים בתהליך של עקירה. בין אם מדובר בעקירה כירורגית עדינה בה מתבצע החילוץ תוך הפשלת החניכיים והפרדת השורשים ובין אם בעקירה סטנדרטית בפעילות חיצונית בלבד, במיקום השן בחניכיים נוצר מעין בור קטן ועצם החניכיים שאחזה בשן עוברת תהליך של ספיגת עצם שגורמת לה להיות דקיקה יותר והרבה פחות יציבה.

מרבית רופאי השיניים כיום מקדימים תרופה למחלה וכבר בשלב העקירה מבצעים תהליך השתלת עצם, באמצעות החדרת חומר גרגירי ועדין במיוחד לחלל החניכיים, בטיפול מקומי, נקודתי ורגיש. החומר למעשה עשוי מתחליף עצם סינטטי הנספג בעצם הקיימת, מעבה ומחזק אותה, מה שמאפשר בהמשך קיום של השתלת שיניים. בשיטת פעולה זו יש להניח לעצם הסינטטית להיספג ולהתרחב בחלל החניכיים, כמו גם לחניכיים עצמם להירפא מתהליך העקירה טרם מעבר לשלב הבא: החדרת השתלים לעצם.

 

במקרים מסוימים ההחלטה על השתלת השיניים מתבצעת שלא בסמיכות לעקירה אלא זמן רב לאחריה. מטופלים המגיעים לאחר שחיו שנים אחדות אפילו עם המחסור בשיניים, והחליטו הן מסיבות של תזונה ואיכות חיים והן בשל הרצון במראה אסתטי, לבצע השתלת שיניים ולהשלים את החללים בפה באמצעות שתלים מתקדמים. במקרים כאלה באמצעות צילומי רנטגן מתקדמים יזהה כירורג פה ולסת את מצב העצם והצורך בהשתלה נקודתית על פי מיקומם הצפוי של השתלים ויבצע השתלת עצם בתהליך פולשני אך עדין, ובטכנולוגיה נוחה להחלמה מהירה.

בין החומרים המשמשים לצרכי השתלת עצם:

 

עצם טבעית שנלקחת מהמטופל עצמו- באמצעות שימוש בעצם ממיקום אחר של המטופל אחוזי ההצלחה של ההשתלה גבוהים במיוחד מאחר והגוף מזהה את החומר כחלק ממנו עצמו ולא דוחה אותו.

 

עצם אדם- שימוש בעצם מגוף האדם שהתקבלה ממטופל אחר.

 

עצם מן החי- בשימוש בעצם מן החי משתמשים לרוב בעצם מבעל חיים שעברה עיבוד והתאמה לצרכי השתלת עצם בחניכיים.

 

עצם סינטטית- השתלת עצם סינטטית מתבצעת באמצעות הכלאה בין חומרים שאינם טבעיים, אולם דומים בהרכבם ככל האפשר להרכב עצם טבעית ובעלי יכולת ספיגה וקליטה בגוף האדם.

 

במקרים מסוימים לא יהיה צורך בביצוע השתלת עצם בחניכיים וזאת באמצעות ניצול עצמות הלסת שהן חזקות ואיתנות יותר, בשיטת כל הלסת על ארבעה או שישה שתלים בהתאמה למצב המטופל ולצרכיו.